Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2007

Λεξικον Αα μερος γ'

Παιδια, επειδη το λεξικο ειναι του ΠτΠ, δεν σημαινει οτι και εσεις δεν μπορειτε να γραφεται και εσεις. Ετσι, αν και εφοσον θελετε, μπορειτε να προσθετεται τα δικα σας λυματα. Που ξερετε; Μπορει να δημιουργησουμε κατι σαν την wikipedia.

Αξιοθρινητος: η κατασταση ενος εχθρου ή αντιπαλου, μετα την φανταστικη αναμετρηση μαζι σου

Αξιοπρεπεια: αρρωστια σε περιορισμενη εκταση του πλυθησμου. Η πιο αποτελεσματικη θεραπεια της ειναι λιγα μολις λεπτα προβολης απο την τηλεοραση. Δυστηχως δεν ειναι ουτε κληρονομικη ουτε μεταδοτικη.

Απαγχονιστης: ενας υπαλληλος της δηκαιοσυνης που στα παλιοτερα χρονια ηταν επιφορτισμενος με την ασξηση υψηλων καθηκοντων εξαιρετικης σπουδαιοτητας. Στις σημερινες ΗΠΑ το ρολο του τον παιζει ενας ηλεκτρολογος.

Απαρτια: ο αριθμος των μελων πουχρειαζεται ενα κοινοβουλευτικο σωμα, προκειμενου να εχει την δυναμη ν'αποκτησει δυναμη. Στην Ελλαδα, τα τελευταια 40 περιπου χρονια, την απαρτια αποτελουν κατι βουλευτες, ο προθυπουργος, ο υπουργος οικονομικων και ο διαβολος.

Απατεωνας: ενας αντιπαλος που διεκδικει δημοσιες τιμες.

Απελευθερωση: η αποτιναξη κανα-δυο (μπορει και λιγοτερων) απο τις απιστευτα πολλες μεθοδους καταπιεσης που ασκει η εξουσια. Η πολιτικη κατασταση της οποιας καθε χωρα θελει να εχει το μονοπολιο. Ελευθερια. Η ακριβης διαφορα αναμεσα στην ελευθερια και στην απελευθερωση δεν ειναι γνωστη. Οι φυσιοδιφες δεν εχουν καταφερει να βρουν ζωντανο δειγμα αυτου του ειδους.

Απερισκεπτος: αυτος που δεν αντιλαμβανεται την αξια των συμβουλων μας.

Απιστος: στην Αθηνα οποιος δεν ειναι χριστιανος. Στην Κωσταντινουπολη οποιος ειναι. Προκειται για ειδος παλιοτομαρου εντελως ανικανου να σεβαστει και απολυτα μιζερου για να συνδεθει με εκλησιες, παπαδες, αρχιεπισκοπους, ιερεις, κανονες, μοναχους, μουλαδες, μαγους του βουντου, πρεσβυτερους, ιεροφαντεις, αρχιερεις, ιεροφαντεις, επισκοπους, βραχμανους, θεραπευτες, ιμαμηδες, μουεζινηδες, χατζηδες, εξομολογητες, επιτροπους, προσκυνητες, ιεροκηρυκες κληρους, επιτροπους, μοναχες, μοναχους, προφητες, στρατιωτικους ιερεις, εφημεριους, ηγουμενους, καθοδηγουμενους, αβαδες, βαϊοφορους, βουδιστες, σιονιστες, αμπνταλ, τοποτηρητες, γεροντισσες, φακιριδες δερβισιδες, καντιλαναφτες, ουλαμαδες, διαφωτιστες, ουλεμαδες, λαμα, ιεροφυλακες, σιχ, ραβινους, βικαριους, γκουρου, νομοδιδασκαλους, παστορες, σχολικοι ιερεις, αιδεσιμοτατους, ψαλτες, θεολογους, ιεραρχες, παπαδιες, μουτζαδες, παπαδακια, σουφιδες μουφτιδες και τζουμ-τζουμ-ταρατατζουμ!

Αποκαλυψη: διασημο βιβλιο, στο οποιο ο Ιωαννης ο Βαπτιστης εγραψε ολα οσα γνωριζε. Η αποκαλυψη εγινε απο τους σχολιαστες, οι οποιοι δεν ηξεραν τιποτα.

Απολογουμαι: θετω τις βασεις ενος μελλοντικου παραπτωματος

Αποσταση: το μονο πραγμα που προσφερουν απλοχερα οι πλουσιοι στους φτωχους.

Αποστωμωση: Η καταληλη υβριστικη απαντηση. Χρησιμοποιηται απο καθωσπρεπει κυριους, οι οποιοι απεχθανονται την βια, αλλα εχουν εντονει ταση στην προσβολη.

Αποφασιζω: ενδιδω στην υπεροχη μιας σφαιρας επιρροης εναντι καποιας αλλης.

Αποφασιστικος: αυτος που επιμενει πεισματικα σε οτιδιποτε μας βρισκει απολυτως συμφωνους.

Αποφθεγμα: σοφια σε μορφη σκονης.

Αριστοκρατησσα: καποια που εχει παντρευτει πλουσιο και εχει μεσο χρονο προβολης στην τηλεοραση τουλαχιστον 3 ωρες την ημερα.

Αρχιεπισκοπος: Ατομο το οποιο εχει την δυνατοτητα να παει στην Αμερικη με τα λεφτα σου, να μπει σε νοσοκομειο με τα λεφτα σου, να γυρισει παλι πισω με τα λεφτα σου, ενω εσυ μπορει να πεθενεις απο τον καρκινο.

Αστεροσκοπειο: το μερος το οποιο οι αστρονομοι απορριπτουν τους ισχυρισμους των προκατοχων τους.

Αστυνομια: μια συμμορια οπλοφορων, η οποια οχι μονο λειτουργει υπο την ανεχεια των νομων αλλα δραστιριοποιηται και στο ονομα τους κιολας.

3 σχόλια:

Άντζελα είπε...

ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ = Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΝΟΣΟΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΙΔΙΩΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ

A.F.Marx είπε...

Eυρηματικοί ορισμοί!
Δύσκολη δουλειά ξεκίνησες.
Εντελώς πληροφοριακά , η Ακαδημία Αθηνών είχε χρειαστεί καμιά 10ριά χρόνια για να ολοκληρώσει τον πρώτο τόμο του λεξικού της...
Eύχομαι να είσαι πιο γρήγορος από την Ακαδημία.
:)
Και με την ευκαιρία:

Ακαδημία: Κ.Α.Π.Η. λογοτεχνών και επιστημόνων δευτέρας διαλογής, που επειδή βαριούνται να κάνουν εκδρομές, κάνουν διαλέξεις.

Ο ποιητής της πλατείας είπε...

Οπως θα παρατηρησες για αυτο δεν γραφει ολα τα λημματα απο το λεξικο. Που να προλαβει να γραψει εικοσιτοσες χιλιαδες λεξεις.